Ed. M. Hüseyin Mercan
Yedirenk Yayınları, 2013
İnsanlık tarihi boyunca en fazla tartışılan ve gündemde tutulan konuların başında ‘bilgi’ ve ‘toplum’ meselesi gelmektedir. Bu çerçevede elinizdeki çalışma farklı disiplinlerden bir araya gelen genç araştırmacıların 17-19 Haziran 2011 tarihinde Mardin’de gerçekleşen V. Genç Akademisyenler Buluşması’nda insanlık tarihinin bu en önemli tartışma konularından olan ‘bilgi ve toplum’ kavramları etrafında üç gün boyunca gerçekleştirdikleri tartışmaların ve sundukları birbirinden güzel ve değerli tebliğlerin seçmesinden oluşuyor. İLAM (İlmi Araştırmalar Merkezi), İLEM (İlmi Etüdler Derneği), İSAGEM (İstanbul Akademik Gelişim ve Eğitim Merkezi), İSAR (İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı), İSM (İlimler ve Sanatlar Merkezi) ve Kadim Akademi gibi ilmi çalışmalar yapan kurumların birlikte gerçekleştirdiği bu buluşmanın çıktıları hakem değerlendirmelerinin ardından bu kitapta toplandı. Kitap, gelenek ve modern arasında bilgi ve toplum kavramlarını farklı ve yeni bağlamlarda tartışarak literatüre önemli bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Özellikle genç araştırmacıların düşüncelerinin ve tartıştıkları sorunsalların görülmesi açısından da özel bir önem taşımaktadır.
Ed. Berat Açıl, M. Hüseyin Mercan
Yedirenk Yayınları, 2013
Genç araştırmacıların ve akademisyenlerin bilgi ve tecrübe paylaşımı için bir araya gelerek belirli konuları tartıştıkları Genç Akademisyenler Buluşması’nın dördüncüsü, 18-20 Haziran 2010 tarihlerinde gerçekleştirildi. “Yeni Meseleleler ve Çözüm Arayışları” başlığı etrafında iki gün boyunca birbirinden güzel tebliğler sunuldu. İLAM (İlmî Araştırmalar Merkezi), İLEM (İlmi Etüdler Derneği), İSAGEM (İstanbul Akademik Gelişim ve Eğitim Merkezi), İSAR (İstanbul Araştırmalar ve Eğitim Vakfı) ve İSM (İlimler ve Sanatlar Merkezi) gibi ilmî çalışmalar yapan kurumların birlikte gerçekleştirdiği bu çalışmanın çıktıları, daha önceki sempozyumlar için yapıldığı gibi bu buluşma için de elinizdeki kitapta toplandı. Bu buluşmada, dünyada karşılaşılan yeni meseleler ve bunlara yönelik çözüm arayışları ele alındı. Bu toplantılarda sunulan tebliğlerin bir kısmından derlenen bu kitapta, farklı alanlarda ortaya çıkan yeni bilgi birikimleri paylaşılıyor.
Ed. Adem Başpınar, Murat Şentürk
Yedirenk Yayınları, 2010
Değişimin, sosyal bilimciler tarafından devamlı olarak irdelenmesinin temel nedenlerinden sürekli bir biçimde meydana gelen değişimi ve değişimin içinde barındırdığı ve bunlar arasındaki ilişkiyi çözümleyebilmektir. Pek kısa sayılmayacak süreden beri hayatımızdaki ve düşüncemizdeki değişimleri anlamak ana meselelerimizden biri olma özelliğini korumaktır. Bu durum bize neyin öz olduğunu tespite ve nihayetinde değişmezlerin süreklilik arz edecek ve/veya edenlerin neler olduğunu tanımlamaya götürecektir. Elimizdeki bu çalışma, İLEM (İlmi Etüdler Derneği), İSAGEM(İstanbul Akademik Gelişim Merkezi), İSAR (İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı),İSM (İlim ve Sanatlar Merkezi) ve İLAMın (İlmi Araştırmalar merkezi) birlikte 26-28 haziran 2009 tarihinde İstanbulda düzenlediği III. Genç Akademisyenler Buluşmasında sunulan ve hakem değerlendirilmesinden geçirilen makalelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla burada yer verilen çalışmalar buluşmada sunulan tebliğlerin sadece bir kısmını içermektedir. Sosyal bilimlerin en temel meselelerinden biri olan süreklilik ve değişim meselesini çok farklı açılardan ele almaya çalışan bu eserin ilgili çalışmalara katkı sağlamasını ümit ediyoruz.
Ed. A. Cüneyd Köksal
Yedirenk Yayınları, 2009
Bu topraklarda sahici bir ilim ve düşünce hayatının yeniden mümkün olabilir mi? Bu sorunun peşine düşen ve 2008 yılında 2. Genç Akademisyenler Buluşmasında sunulan tebliğleri bir araya getiren kitap, köklerini sahih ve geleneksel bilgide bulan, ama bu geleneği taşlaştırmayan, içinde yaşadığımız modern dünyayı derinliğine kavrayan, ama ona teslim olmadan şahsiyetini oluşturabilen bir ilim ve tefekkürün mümkün ve hatta vâki olduğunu bilfiil ispatlama gayretindeki çalışmalardan oluşuyor.